nedeľa 17. júna 2018

Zmrzlinové COOKIESKY


Leto tento rok začalo pekelne skoro, sem tam s rovnako pekelnými horúčavami. Neviem ako vás, ale mňa to ťahá ku zmrzline, ktorá sa nateraz stala mojou najobľúbenejšou sladkosťou. Keďže som však mala chuť na čosi kreatívne, rozhodla som sa vyskúšať tento recept, ktorý v sebe spája nielen zmrzlinu, ale aj klasické cookies koláčiky, ktorými tiež nikdy nepohrdnem. Recept som si mierne prispôsobila a vo výsledku musím povedať, že toto je naozaj pre milovníkov sladkého! Ale odolať sa nedá, cookiesky sú chrumkavé a zmrzlina vláčna, ľadová a karamelová. Hriešna kombinácia!

Suroviny na domácu zmrzlinu:
-          1 konzerva Salka
-          500 ml šľahačkovej smotany (33%)
-          30 g nasekanej bielej čokolády
-          20 g nasekanej tmavej čokolády

Suroviny na cookies (vyjde vám cca väčších cookies):
-          200 g zmäknutého masla
-          180 g krupicového cukru
-          1 vajce
-          1 žĺtok
-          Štipka soli
-          320 g hladkej múky
-          ½  ČL kypriaceho prášku
-          ½ ČL sódy bikarbóny
-          30 g nasekanej horkej čokolády

Postup na zmrzlinu:
Najlepšie je, keď si ju spravíte večer a necháte pekne do rána v chladničke stuhnúť. Smotanu na šľahanie si premixujeme ručným mixérom, až kým nie je hustejšia. Potom do nej vlejeme konzervu Salka a ďalej mixujeme, až kým nám hmota viac nezhustne. Napokon ručne vmiešame kúsky čokolády a odložíme do mrazáku.
Postup na cookies:
Rúru si predhrejeme na 180C. Zmäknuté maslo a cukor si vymiešame do hladkej hmoty, do ktorej potom pridáme vajce a žĺtok. Nakoniec si v polievkovej lyžici vody rozpustíme sódu bikarbónu a prišľaháme do maslovej hmoty. V druhej mise si zmiešame múku, soľ a kypriaci prášok a postupne pridávame do maslovej hmoty, suroviny sa nám spoja najrýchlejšie, ak ich premiešame ručne. Napokon ručne vmiešame aj nasekanú čokoládu. Robíme jednotné guľky a na papieri na pečenie ich rukou roztlačíme na placky. Pozor, pri pečení sa dosť rozlejú, takže dodržujte odstupy. Pečieme cca 10-14 minút.
Keď nám sušienky už úplne vychladnú, tak si vyberieme zmrzlinu a bez zdržovania ich natrieme a spojíme ako sendviče. Potom  je s nimi vhodné ešte hodinku počkať, kedy sa nám ďalej mrazia v mrazničke. A môžeme ich konzumovať :).



Polly


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ