pondelok 14. januára 2019

HAMBURSKÉ REZY (pečenie našich starých mám)


Dostala som sa k takému rodinnému skvostu, ku manuálu pre domáce paničky cca z prelomu 30.-40. rokov minulého storočia. Ku knihe, v ktorej je síce nadšená osveta „rádiovej maske na tvár“ (áno, plnej „rádia“, dámy!) a v ktorej vás poučujú ako naučiť svoju „služobnú“ slušne poslať neželanú návštevu preč, no tiež je plná neoceniteľných receptov na koláče našich starých (až prastarých) mám. Okamžite som si osvojila Hamburské rezy, ktoré sú vlastne o dosť šťavnatejšou a nadýchanejšou verziou klasických Londýnskych rezov. Taktiež sú chuťovo bohatšie, takže ich teraz pripravujem a to len s minimálnymi obmenami. Moja dávka cesta vystačí po nakrájaní na cca 8 plnohodnotných zákuskov.

Na cesto potrebujeme:
-          100 g polohrubej múky
-          70 g zmäknutého masla
-          40 g krupicového cukru
-          35 g posekaných mandlí
-          1 KL škorice
-          1 ČL citrónovej kôry
-          2 žĺtky

Na hornú vrstvu potrebujeme:
-          130 g marhuľovej marmelády alebo džemu
-          75 g krupicového cukru
-          15 g  vanilínu
-          35 g posekaných mandlí
-          2 bielky
-          ½ ČL mletej kávy

Postup na cesto:
Na cesto postupne zmiešajte všetky suroviny. Odporúčam mať pripravené dve väčšia vajcia, popr. tri malé. Najlepšie sa všetko zmieša ručne. Preneste ho na nízky plech pokrytý papierom na pečenie a rukou roztlačte do strán a prevaľkajte na cca 3 mm. Namiesto pomúčenia použite práškový cukor, ktorým valček presypete.

Postup na hornú vrstvu:
V prvom rade otvoríme marmeládu a na pripravené cesto ju na hrubšie natrieme. Z bielkov ručným mixérom vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého potom zamixujeme oba cukre a nakoniec ručne a opatrne primiešame mandle a tiež kávu. Pol lyžičky kávy rozhodne nevynechajte, dodáva snehu jedinečnú príchuť, ktorá mierne stlmí ostatné sladké akcenty. Sneh opatrne nanesieme ako vrchnú vrstvu a uhladíme špachtľou. Rúru máme predhriatu na 160 stupňov, pretože ide o pomalé pečenie. Pečieme cca 20-25 minút. Mandľové bezé nám krémovo zhnedne. Koláč nakrájame na klasické zákusky, ale naberať na lopatku sa dajú až po vychladnutí, je to totiž veľmi krehký koláč.
Dobrú chuť. Určite vás prekvapí svojou sladkou mandľovou príchuťou, sviežim citrónovým podtónom a tlmenosťou kávy.

Polly



photo by: Peter Frank

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ