nedeľa 5. mája 2019

Tenký, ale veľmi CITRÓNOVÝ ZÁKUSOK

Tento citrónový zákusok mám rada. Vyzerá nenápadne, je nízky a jemne voňavý, ale skrýva v sebe sviežu chuť a čisto citrónovú príchuť, inak povedané – nechutí umelo. Je veľmi jednoduchý a bez akýchkoľvek príkras a doplnkov dokáže príjemne osviežiť. Je vhodný na kruhovú formu s priemerom 19 cm, ale musí to byť kvalitná forma, z ktorej pri zapekaní nevytečie horná vrstva.
Berte ale na vedomie, že ja pečiem pre 3 osoby. Ak chcete väčší zákusok (a pokojne aj do hlbokého plechu, iba musí byť cesto naozaj od okraju po okraj), tak skrátka zdvojnásobte všetky suroviny.

Suroviny na cesto:
-          100 g studeného masla
-          50 g kryštálového cukru
-          120 g polohrubej múky
-          3 PL mlieka

Suroviny na hornú vrstvu:
-          90 g kryštálového cukru
-          20 g hladkej múky
-          2 vajcia
-          1 a pol citrónov
-          Kôra z 1 citróna

Postup:
Maslo si pokrájame na kocky, pridáme cukor, múku a postupne, popri spracovaní do cesta, pridávame lyžice mlieka, aby nebolo suché a suroviny sa spojili. Vyvaľkáme ho na tenko a uložíme do kruhovej formy. Musí byť poriadne vymastená a pomúčená. S cestom pracujte rýchlo, pretože sa čoskoro začne príliš lepiť. Ak sa zdržíte, dajte ho na pol hodinu do chladničky a opäť sa bude dať pekne vaľkať. Pečieme pri 180 stupňoch – 20 minút.
Kým sa pečie korpus, vytvoríme hornú vrstvu. Vo vodnom kúpeli si vyšľaháme vajcia s cukrom. Keď už sa nám na povrchu tvorí pena, pridáme šťavu a kôru z citrónov. Ja osobne používam balíček citrónovej kôry, ktorá sa dá bežne kúpiť ako vanilínový cukor – je to naozaj kôra z celého jedného citróna, ak strúhate, možno sa vám toľko postrúhať nepodarí. Takže pokojne postrúhajte z dvoch citrónov. Nakoniec vmiešame múku a odstavíme. Necháme odpočívať 7 minút.
Cesto vytiahneme a citrónovú zmes vylejeme na povrch. Dáme späť do rúry a pečieme ešte ďalších 20 minút. Nakoniec, ak chcete výrazný citrón trochu zmierniť, pocukrite zákusok práškovým cukrom.



Dobrú chuť,
Polly

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ