streda 20. marca 2019

SVIEŽI JAHODOVO-TVAROHOVÝ KOLÁČ


Toto je ideálny jarný koláčik, ktorý je veľmi svieži svojim citrónovým akcentom a zároveň šťavnatý, pretože ho tvorí smotanová poleva a jahody, ktoré sa k nemu z ovocia skutočne hodia najviac. Pečie sa v troch fázach, ale nie je komplikovaný a výsledok stojí za to!

Suroviny na korpus:
-          130 g zmäknutého masla
-          50 g práškového cukru
-          200 g hladkej múky
-          Kôra z jedného citróna

Suroviny na plnku:
-          350 g jemného tvarohu
-          1 balík vanilínového cukru
-          1 balík citrónového cukru (teda 20 g)
-          120 g krupicového cukru
-          3 vajcia

Suroviny na polevu:
-          250 g kyslej smotany
-          2 PL práškového cukru (kopcovité)
-          Za hrsť jahôd

Postup na cesto:
Suroviny spojíme do cesta. Najlepšie sa vypracuje ručne. Potom uložíme cesto na pol hodinku do chladničky.  Formu na pečenie si vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto nevaľkáme, roztlačíme ho do formy rukou, tak aby vyšlo až k okrajom. 
Trochu ho popicháme vidličkou.
Postup na plnku:
Tvaroh zmiešame s ostatnými surovinami. Určite nevynechajte citrónový cukor, pretože ten robí
v plnke tú najlepšiu chuť. Nakoniec zmes zľahka prejdeme ručným mixérom, aby sa suroviny dobre spojili.

Postup na polevu:
Smotanu ručne vymiešame s dvoma lyžicami cukru. Nemusí byť presladená, poleva robí príjemný kontrast so sladkým základom.

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Najprv dáme piecť korpus na 15 minút, kým nám pekne nezhnedne. Potom ho vyberieme, vylejeme doň tvarohovú polevu, uhladíme ju a vrátime do rúry na 30 minút. Znova ho vytiahneme, vyhladíme na vrch smotanovú polevu a dáme dopiecť na posledných 10 minúť. Koláč vytiahneme a poukladáme na polevu pokrájané jahody.


Dobrú chuť!
Polly

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ