sobota 19. augusta 2017

Aj ZMRZLINA má svoju históriu

Zdroj
Možnože za prababičku zmrzliny sa môže považovať rímska verzia. Už rímski cisári posielali otrokov do hôr po prvý sneh, ktorý potom ochucovali a podávali ho na svojich preslávených stolovacích orgiách. Takýto "sneh" vraj veľmi obľuboval cisár Nero. Avšak skutočného predchodcu dnešnej zmrzliny majú na svedomí Číňania a to 200 rokov pred n.l. Dokázali pripraviť jemnú mliečnu ryžovú zmes, ktorá zabalená do snehu tuhla. V roku 1550 prišiel Talian Blasius Villafranca na prevratný objav - zistil, že napríklad potraviny sa dajú ochladiť na bod mrazu posypaním soľou a ľadom. Už nebolo teda potrebné ochucovať sneh, ktorý bol prirodzene studený. Dala sa ochladiť vyrobená zmes. Na zmrzline si veľmi rád vo Francúzku pochutnával napríklad Ľudovíť XIV. Ale vtedy bolo zohnať ľad v teplom období veľmi nákladnou záležitosťou, a preto sa osvieženie medzi prostý ľud dostalo až oveľa neskor. 

Tajný recept: 
Zdroj
V prvej polovici 17. storočia pripravil osobný kuchár pre anglického kráľa Charlesa I. špeciálnu pochúťku, ktorá výrazne oživila jeho banket. Išlo o zmrzlinu. Kráľ z nej bol natoľko nadšený, že do smrti platil kuchárovi 500 libier ročne, aby nevyzradil recept na ľadový klenot. Asi ho vyzradil, alebo nebol jediný, čo ho vedel (čo je teda jasné ;), pretože v 19.storočí zažila zmrzlina doslova rozmach. Začali sa otvárať zmrzlinové kaviarne a koncom 19. storočia bola studená pochúťka celkom bežná záležitosť. Američania (ktorí sú jednou z krajín s najväčšou ročnou spotrebou zmrzliny) výrazne prispeli k jej dnešnej podobe. V roku 1846 Nancy Johnsonová vynašla prvé zariadenia na prípravu studeného krému. O 6 rokov neskôr vznikla prvá veľkovýrobňa zmrzliny. 

Kornútok: 
 Vznikol v Amerike v roku 1904 vďaka sýrskemu prisťahovalcovi Ernestovi Hamwimu. Hamwi vyrábal a predával torty. Jedného dňa sa zmrzlinárovi v stánku vedľa minuli misky. Vtedy zažil Hamwi osvietenie. Zroloval tortové oblátky, nechal ich vychladnúť a ponúkol ich ako pomoc susedovi - zmrzlinárovi. Jeho patent sa okamžite ujal. 

Pikoška: 
Zmrzlina je dnes notoricky známa sladkosť (vyrába sa ale aj špeciálna pre diabetikov) a samozrejme, čo by to boli za Japonci, keby sa do toho "nekafrali" a nevyrábali niečo extra. Zmrzlinu možno obdivovať na ich výstave v budove Sunshine v Tokiu, kde sa ponúkajú šialené variácie - s chuťou chobotnice, ustríc, rýb ...a dokonca aj basaši aisu - surové konské mäso. No "mňam". 
Zdroj
No čo - máte chuť na zmrzku? Alebo som vás japonským koncom pre dnešok odradila?! :) 

Polly




Zdroje:
 w.frigomat.cz/ w.vareni.cz/ w.obnova.sk/ w.nazdis.estranky.cz/ w.svt.utc.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ