sobota 14. októbra 2017

DEZERT náš každodenný

Zdroj
Ak vám už samotné slovo „dezert“ pripomína čosi francúzske, tak máte pravdu, pretože pomenovanie pochádza z francúzskeho „desservir“ – teda „odpratať zo stolu“. Termín sa objavil už v 14.storočí. Dezert však neznamená všade iba lahodnú sladkosť po jedle, pretože v samotnom Francúzsku je za dezert považovaný aj syr. V iných krajinách to môže byť aj ovocie, či olivy a syr. Ide skrátka o malú „bodku“, ktorá dôstojne a chutne ukončí hlavné chody, častokrát je spojený so šálkou kávy. Jeho sladké verzie majú nespočetné množstvo variácií cez sufflé, cukríky, pečené, nepečené, sladké rožteky, puding, zákusky až po torty.

Z historického hľadiska napríklad Tudorovci obľubovali na dvore ako dezert ovocie, či zázvorový chlebík a cukrové mandle. V 16. storočí bol však cukor drahá záležitosť, takže sa veľakrát nahrádzal medom. Obľúbený, aj pre jeho „modelovacie“ schopnosti, býval marcipán. Najstaršia turecká cukrovinka, ktorá je doteraz vítaná na oslavách je lokum, datovaný okolo rokov 1775-1777. Jeho základ tvorí stuhnutý cukor a škrob – podľa chuti sa potom obaľuje v kokose, orechoch, poprašuje práškovým cukrom a podobne.
Čo sa týka klasického amerického „Apple pie“ – teda jablkového koláča – bol to prvý spísaný americký dezert, šírený od roku 1381.
Pre Slovensko boli vždy typické kysnuté koláče, či štrúdle, teda „ťažšie“ verzie sladkostí.
V Taliansku si ľudia po jedle stále radi pochutia na „obyčajnom“ ovocí – okrem iného samozrejme, keďže v súčasnosti je „doba dezertová“ a kedykoľvek túžime tiež vytvoriť sladkú bodku po obede, máme po ruke hádam milión receptov.


Polly



Zdroje:
https://www.thespec.com/shopping-story/4043437-the-history-of-desserts/
http://www.localhistories.org/
https://restauracie.etrend.sk/restauracie-aktuality/lokum-jedna-najstarsich-cukroviniek-na-svete-ma-povod-v-turecku.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ