piatok, 20. októbra 2017

Mäkučké Orechové Tyčinky

Keď neviem, čo s mletými orechmi, keďže moja svokra mi ich nosí vždy za celý kýblik, napečiem si orechové tyčinky. Nie také klasik, so škrupinkou tuhej polevy (ktoré sú tiež veľmi dobré a obvykle sa využívajú ako vianočná sladkosť), ale také mäkučké a echt orechové. Tu je recept ako ich pripravujem ja:).

Suroviny na cesto:
-          150 g zmäknutého masla
-          150 g práškového cukru
-          4 žĺtky
-          Šťava z polovice citróna
-          150 g polohrubej múky

Suroviny na druhú vrstvu:
-          4 bielky
-          120 g krupicového cukru
-          130 g mletých orechov

Postup:
Rúru si predhrejeme na 160 stupňov. Mixérom si premixujeme zmäknuté maslo s cukrom a žĺtkami.
Potom do cesta vlejeme citrónovú šťavu, ktorá nám pomôže zachovať cesto šťavnaté a svieže. Nakoniec ručne vmiešame múku. Vznikne nám hmota, ktorú nakoniec rozotrieme na
maslom vymastený a pomúčený plech. Hrúbka je cca 1 centimeter.

Postup na druhú vrstvu:
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne doň vmiešame krupicový cukor a pomleté orechy. Sneh 
treba natrieť na cesto.

A šup s tým do rúry. Orechové tyčinky sa pečú 15-20 minút, záleží od rúry. Treba to sledovať, pretože keď sa pečenie natiahne cesto vyschne, čo je veľká škoda, nakoľko mäkkosť a jemnosť je to najlepšie na tomto koláčiku. Výraznú orechovú chuť nevynímajúc:).
Po vychladnutí sa krájajú na tyčinky.



Polly