utorok, 17. októbra 2017

OREO cupcakes s krémom z bielej čokolády

Pamätám si, že prvé Oreo keksíky mi dali ochutnať kamošky. Tie ich jedli na Taiwane a tie pre mňa kúpili tiež v ázijskom obchode... kde teda predávajú aj americké výrobky. Neviem či sa na mňa prenieslo ich nadšenie, ale bola som z tých pidi keksíkov doslova vo vytržení. Boli skrátka perfektné... kakaový keksík bol horký, takže príjemne dopĺňal sladučkú náplň v strede. No a krátko na to došla Oreo mánia aj na Slovensko a už to nebol taký zážitok... jesť to... keď si to človek mohol kúpiť v bežnom obchode. V každom prípade, vtedy niekedy sme vymysleli aj tento Oreo cupcake, ktorý je ale neeeeeskutočne dobrý.=D Takže tu je recept.;)





Suroviny na cca 10 ks
  • 115 g zmäknutého maslo
  • 125 g cukor (práškový)
  • 1 vajce
  • 70 g kakaa
  • 130 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • 1/2 čl sóda bikarbóna
  • 1/2 čl prášok do pečiva
  • 150 ml mlieka
  • 5 čl silnej kávy (najlepšie silné espresso)
  • balenie Oreo keksíkov (orientačne 5 sušienok na ozdobu a 5 do cesta)

Krém z bielej čokolády
100 g bielej čokolády
150 g zmäknutého masla
práškový cukor podľa chuti (cca 100-200 gramov?)

Postup na cesto
Pred tým, ako sa pustíme do cesta, zapneme rúru na 180 stupňov a plech na muffiny vystelieme papierovými košíkmi. 

Cesto sa robí pomocou "creaming method"; čiže si najskôr vyšľaháme ručným mixérom maslo, pridáme cukor, krátko vyšľaháme, pridáme vajíčko a opäť mixujeme - stačí 1-2 minúty. 
Potom striedavo zamiešavame vareškou suchú zmes (múka, kakao, sóda bikarbóna, kypriaci prášok, soľ) a tekutinu (mlieko, kávu). Nakoniec krátko prešľaháme mixérom na strednej rýchlosti. 
Napokon pridáme do cesta Oreo. Oreo môžme do cesta zakomponovať dvoma spôsobmi. Buď ho rozdrvíme na menšie kúsky a zamiešame do cesta ako posledný krok ALEBO môžte použiť mini Oreo - to je menšia verzia klasických Oreo keksíkov. Vždy jedno mini Oreo vložíte na dno plechu do papierového košíka a to zalejete pripraveným cestom. Pozor! Vždy plníme košíky len do výšky 2/3 košíka.
Takto pripravené cupcaky vložíme do trúby a pečieme cca 20-25 minút. Doba pečenia klasicky závisí od vašej rúry. Ak si nie ste isté, použite "špáradlový test".=)
Upečené cupcaky vyberieme z plechu a necháme vychladnúť.

Postup na krém
Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Odstavíme na bok a necháme ju vychladnúť na izbovú teplotu. Priebežne čokoládou miešame inak znova stuhne.
V druhej mise vymiešame maslo a cukor. Napokon pridáme vychladnutú čokoládu. Krátko vyšľaháme mixérom - krém tak bude doslova "nafufňaný" a jemný ako obláčik. 
Hotový krém dáme do zdobiaceho vrecka a aplikujeme na vychladnuté cupcaky. Na vrch krému potom uložíme polovicu Oreo keksíka (alebo jedno mini Oreo), tak ako to môžte vidieť na fotografiách.... hotovo.;)

Tipy:
Ak je cesto príliš hutné, nebojte sa pridať trochu mlieka alebo kávy.
Bielu čokoládu roztápame postupne - nikdy nie na prudkom plameni. Aj čokoláda sa môže totižto zgrcnúť. Celkom užitočný návod ako "topiť" čokoládu nájdete TU

BB