Verím, že kolieska od kávy vám na stole veľa radosti
neprinesú... ale tieto kávové
kolieska, to je niečo celkom iné! Mokka koláčiky sú pre mňa súčasťou
vianočného pečenia. Nepečiem veľmi tradične – okrem medovníkov by ste u mňa
klasiku ako vanilkové rožteky, či rolády márne hľadali. Tento rok som napríklad
vsadila na spomínané kávové koláčiky, naše mrkvovo-orechové cupcaky s mandľovým
krémom a figové muffiny. O mokka koláčiky sa s vami teraz
podelím. Ak by som mala opísať ich chuť, napíšem to takto: chutia ako osladená káva s mliekom. A voňajú neodolateľne.
Proste, sen každého kávičkára!
-
500 g hrubej múky
-
½ balíčka kypriaceho prášku
-
200 g zmäknutého masla
-
180 g práškového cukru
-
1 vajce
-
1 žĺtok
-
1 PL kávy, tzv. „nesky“
-
Poprípade troška mlieka
Suroviny na krém
medzi koláčik:
-
150 g zmäknutého masla
-
120 g práškového cukru
-
120 ml zaliatej silnej zrnkovej kávy
-
1 PL hrubej múky
Suroviny na polevu na
koláčik:
-
150 g práškového cukru
-
1 až 3 PL zaliatej silnej zrnkovej kávy
Postup na cesto:

Postup na krém na
lepenie:
Zalejeme si silnú zrnkovú kávu, teda teraz už iný druh ako
jemnú „nesku“. Vlejeme ju do hrnca (netreba scediť, verte mi) a pridáme lyžicu
múky. Za stáleho miešania povaríme na hustú kašu a necháme zmes
vychladnúť, iba sem tam premiešame. Medzitým si vyšľaháme maslo s cukrom a pridáme
kávovú zmes. Prejdeme ručným mixérom. S touto hmotou potom koláčiky
lepíme.
Postup na polevu:
Práškový cukor si vymiešame so zaliatou kávou - lyžice kávy pridávame
podľa potreby. Máme si skrátka vytvoriť hustý krém, ktorý sa však ešte stále dá
dobre natierať, poprípade, keď je menej hustý, koláčik doň môžeme jednou
stranou namáčať. V druhom prípade odporúčam najprv si ponamáčať „vršky“ a až
potom lepiť krémom. Miera cukru je vlastne na vás. Pokojne môžete miešať od
oka, poleva iba musí mať vhodnú konzistenciu. Poleva po krátkom čase krásne stuhne
a mokka koláčiky, ktoré skutočne chutia ako skvelá mokka kávička, môžeme
konzumovať :).
Tip: Ak sa vám
mokka koláčiky zdajú príliš sladké (veď mnohí z nás pijú neosladenú kávu),
pokojne ich utlmte plevou z horkej čokolády, ktorou nahradíte
kávovo-cukrovú polevu.
Polly... ktorá Vám želá príjemné vianočné vypekanie a pokojné
Vianoce :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára