utorok 18. apríla 2017

Makrónky

Netvrdím, že makrónky sú náš obľúbený dezert. Lepšie povedané, s konzumáciou nemáme problém, ale recept je veľmi „náladový“. Veď viete, tí Francúzi... Dlho sme sa s BB trápili, kým sme konečne prišli ako na to  a napiekli hladké makrónky. Prinášam teda postup, ktorý sa nám osvedčil:

Suroviny na cca 15 makróniek:
-          130g mandľovej múky
-          120g práškového cukru
-          3 bielky (cca 100g)
-          100g krupicového cukru



Postup:
V prvom rade hneď upozorňujem, že bielky majú byť minimálne 5 dní odstáte. Kým s nimi začnete pracovať, vytiahnite ich z chladničky a počkajte, kým sa „ohrejú“ na izbovú teplotu. Potom môžeme začať pracovať. Do misky dáme bielky a potom krupicový cukor. Prejdeme ich elektrickým mixérom na najmenšie otáčky a mixujeme, až kým sa cukor nerozpustí. Je mimoriadne dôležité dodržať počiatočnú „jemnosť„ v mixovaní. Až potom pridávame otáčky a mixujeme, kým bielky nie sú biele, lesklé,  ale stále tekuté. Nakoniec pridáme najvyššiu rýchlosť na 8 minút,  až kým nie sú – tuhé. Barbarsky povedané, ako pena na holenie :). A práve tu, pred koncom mixovania, zmes farbíme potravinárskou farbou. Radšej viac, ak si želáte krásnu intenzitu, pretože pri pečení  zblednú.  
Do zmesi preosejeme spolu práškový cukor s mandľovou múkou. Veľmi opatrne ručne cca 50 krát lopatkou premiešame. Všetko je v poriadku, keď sa nám začnú pri pohybe dohora ťahať špičky.  
Na papier na pečenie  nakreslíme kolieska - priemer 3 cm. Plechom udrieme o dosku stola 4 krát, niekto dokonca hádže plech na uterák na zemi, neskúšala som. Pred pečením si makrónky ešte nechajme asi pol hodinku odstáť.
Pečieme na 150C zhruba 8 minút. Kým s nimi začnete manipulovať, nechajte ich znova odstáť asi pol hodinku.
Plnka:
S plnkou sa dámy vyhrajte. Makrónky, ktoré máme odfotené boli plnené roztopenou bielou čokoládou zmiešanou s kopou kokosu. No výborné, čo vám poviem :P. Samozrejme, okrem čokolády môžu byť lepené aj domácim lekvárom, nám napríklad veľmi  chutil višňový lekvár.  Ako sa vraví, fantázii sa medze nekladú.

2 komentáre:

  1. Já jsem asi jediný člověk na světě, komu mkronky nechutnají :D asi to je většinou tím barvivem, které sladkostem přidají podivnou pachuť. Co mi přijde vtipné, jsou ceny makronek, vzhledem k tomu, že jsou to vyšlenahé bílky s trochou mouky. Ty Vaše jsou krásné na oko, ale recept asi nevyzkouším :) Nicméně se moc ráda začtu do jiných článků.

    http://life-by-marie.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nepovedala by som, že je to neobvyklé, pretože poznám niekoľko ľudí, ktorým napr. prídu ako príliš cukrový dezert. U nás je sa cena odvíja aj do mandľovej múky, je to drahšia položka x/

      Odstrániť

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ