pondelok 24. júla 2017

Moje obľúbené COOKIES na 100 (a viac) spôsobov

Recept na tieto cookies mám v mojom zošite na recepty nejaký ten rok. Neviem už na ktorej stránke som ho našla, ale do vyhľadávača som vtedy dala heslo "najlepšie cookies" a toto bol hádam hneď prvý recept. V tej dobe som totižto s cookies nemala žiadne skúsenosti, hoci nie, že by to bola nejaká veda... len som nevedela, kde začať... tak som chcela začať receptom, ktorý má dobré hodnotenia. Niekedy sa stane, že recept nesie označenie "najlepší" a pritom realita kdesi pokrivkáva, no v tomto prípade tomu našťastie tak nebolo. Recept je naozaj super - cookies nie sú suché, ale "chewy" ... ak by som mala použiť anglický výraz; v slovenčine hovorím, že sú "žuvavé".=D Navyše sú variabilné - naozaj ich môžte ozvláštniť hádam na 100 spôsobov, pričom veľmi pozitívne ohlasy mali kávové zrná v čokoláde!!! Môžte si ich pripraviť do zásoby, sú pomerne trvanlivé (vydržia čerstvé cca 7 dní), ak ich odložíte do uzatvárateľnej nádoby, alebo ich pripraviť napr. na Mikuláša ako výslužku - to zvyknem robiť pre priateľa.=D A hoci recept nepatrí k tým "zdravím", aspoň z toho sú domáce cookies bez všetkých tých zbytočností.;) Ale prejdem už radšej k receptu.;)

Na cca 16 kusov budeme potrebovať:
2 a 1/4 pohára múky (cca 280 g)
1 čl prášku do pečiva
1 a 1/2 čl kukuričného škrobu
1/2 čl soli
3/4 pohára masla (cca 170g masla)
3/4 pohára hnedého cukru (pokojne dajte aj menej, inak budú ozaj sladké =))
1/2 pohára kryštálového cukru
1 vajce (izbovej teploty)
1 vaječný žĺtok (izbovej teploty)
1 pl vanilkového extraktu
na ochutenie - lentilky, orechy, kúsky karameliek, kúsky čokolády, kávové zrná v čokoláde atď.

Postup: 
1. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, škrob a soľ.
2. V druhej mise zmiešame jemne rozpustené maslo (nie horúce; ak v ňom plávajú menšie kúsky nerozpusteného masla je to o.k.) a cukor - miešame, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme vajíčko, žĺtko a vanilkový extrakt.
3. "Mokrú zmes" vmiešame do misy so suchými surovinami. Vzniknuté cesto by malo mať jemnú textúru, ale malo by byť pevné. Nakoniec do cesta zamiešame suroviny na dochutenie - orechy, čokoládu atď.
4. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky na min. 2 hodiny (max. 3 dni).
5. Pred ďalším spracovaním cesto vytiahneme z chladničky a necháme ho odležať pri izbovej teplote 10 minút. Potom pomocou lyžice odkrajujeme z cesta, ktoré tvarujeme do tvaru guľôčky. Na jednu guľôčku potrebujeme cca dve polievkové lyžice cesta. Každú guľôčku potom dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a v strede sploštíme. Medzi jednotlivými guľôčkami nechávajte dostatočný odstup - na jeden klasický plech sa zmestí cca 8 guľôčok.
6. Cookies pečieme vo vyhriatej trúbe pri 180 stupňoch cca 8-12 minút (záleží na type trúby!).
7. Zlatavé cookies vytiahneme z rúry a necháme ich na plechu oddychovať cca 10 minút - až potom ich premiestnime z plechu! Hotovo.=)

Tip: Guľôčky z cesta nesplošťujeme na tenkú placku, ale skôr na nízky valec - len tak dosiahneme dostatočne hrubé a žuvavé cookies a nie vysušenú placku. Cesto sa potom pri pečení samo trocha rozleje do strán.
Cesto sa dá aj aj zamraziť - mrazíme však jednotlivé pripravené guľôčky, nie celé cesto. V mrazničke vydržia 3 mesiace.

A čo vy a cookies? Máte aj vy svoj obľúbený recept? =)
BB


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ