štvrtok 27. júla 2017

Akú KÁVU by sme mali dostať, keď sa povie...

Podľa tradície musel v Turecku ženích svojej novomanželke sľúbiť, že bude mať pre ňu vždy dostatok kávy. Ak by nemal bol by to pre ňu pádny dôvod na rozvod. A ja hádam aj súhlasím, veď pre kávičkárov je to extrémne dôležitý nápoj a možno to jediné, prečo ráno vstanú z postele. Podrobne rozobrať najbežnejšie objednávané druhy káv môže byť pre niekoho nudné, ale domnievam sa, že každý kávičkár a vyznávač kaviarenského spôsobu života si rád overí znalosti – aby presne vedel, čo mu má byť naservírované! My s BB sme ku príkladu veľké kávičkárky, ktoré bez svojho rituálu „kávovania“ nevymyslia žiaden recept, nepreberú žiadne „svetové problémy“, čo sa týkajú pečenia.


Espresso –
Jedna z najčastejších objednávok. A najzákladnejšia káva. Z espressa sa totiž pripravujú všetky ostatné kávy. Poznáme rôzne druhy, po prípade máme v ponuke „picollo“, ale to je ZLE ZLE ZLE! Espresso je len jedno! – 7g mletej kávy, obsah 25 – 35 ml a tečie 20 – 30 sekúnd. Bodka! Nenechajme sa „ošáliť“! Ja ti dám také picollo! Veľké Espresso (nazývané aj „Lungo“) by sa malo servírovať tak, že sa prinesie malé espresso a k nemu  kanvička s horúcou vodou, aby sme si mohli dolievať a „predlžovať“ kávu podľa svojej chuti. Double Espresso je s mliečnou penou, väčšinou z plnotučného mlieka vyšľahaného mimo kávy, do ktorej sa prileje. Jemná mliečna pena môže šikovnému baristovi slúžiť ako „plocha“ na coffee art, čo vždy poteší srdce kávičkára.
 
Cappuccino –
Najobľúbenejšia káva, ktorú si v kaviarňach tiež rada dávam, pretože viem vypiť aj dve po sebe a prežiť to :). Cappuccino je espresso s mliekom a s mliečnou penou. Pena je krémová, nie doslova „obláčiková“ – ako nám často nesprávne servírujú, jemná, hladká a nebublinková – pozorné oko kávičkára by si to malo skontrolovať a cappuccino je podávané v šálke s väčším obsahom ako espresso. Často sa stáva, že pena je posypaná škoricou alebo kakaom, čo je absolútne nesprávny ťah. Naučte sa moju vetu: „Poprosím jedno cappuccino, ale bez posýpky!“ – nechceme predsa prebiť jeho lahodnú chuť. Coffee art opäť vhodný a vítaný.

Latte –
Väčšia káva s väčším obsahom. Pripravuje sa z klasického espressa, ktoré je doliate horúcou vodou a potom sa do neho leje teplé mlieko a mliečna pena. Podáva sa vo vysokých pohároch. Táto káva sa hodí pre light kávičkárov, ktorí si neželajú príliš silnú kávu.

Latte macchiato –
Toto mačiatko medzi kávami je povestné množstvom mlieka vo veľkom vysokom pohári. Je vytvorené z odstátych vrstiev mliečnej peny, espressa a mlieka, aby sa vytvorili relatívne oddelené časti. Veľký mliečny zázrak!
 
Ice Latte –
Obľúbené spotenými kávičkármi prežívajúcimi letné obdobia. Do vysokého pohára sa dá ľad, zaleje sa studeným mliekom a na to sa vleje espresso, všetko je lahodiaco vizuálnemu zážitku krásne oddelené.

Frappé –
Dá sa pripraviť aj z instantnej kávy, ale rozhodne je frappé lepšie z espressa. Výnimočne oproti Ice Latte, keďže ide opäť o ľadovú kávu, je v tom, že sa mlieko, káva, aj ľad rozmixuje, takže z ľadu vznikne ľadová drť.

Moccacino –
Teplý nápoj pripravený zmiešaním čokoládového (alebo karamelového, podľa toho či ide o tmavé alebo biele) sirupu a menšieho množstva espressa, doplnený napeneným mliekom, alebo šľahačkou. Veľké šálky a poháre.

Vo všeobecnosti platí, že káva by samozrejme nemala mať „prepálenú“ chuť z prepražených zŕn a mala by mať takú teplotu, aby sme ju mohli rovno piť a rozhodne si nespáliť jazyk.
Takže toľko ku kávam, ktoré hýbu našim svetom. Len aby sme ich mali naservírované správne, voňavo a s láskou. Alebo... nebudem preháňať. Správne stačí, keď už sme zúfalí, pretože nám chýba kofeín a potrebujeme si ho rýchlo doplniť, čo je stav, ktorý pozná azda každý kávičkár.

Vaša Polly






Zdroje obr.
https://www.nespresso.com/ncp/res/uploads/recipes/8fe7c911680055d1c8461f8b491e153b1c98839e.jpg




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ