štvrtok, 7. septembra 2017

Čokoládové Pikošky

Zdroj
Kto by nemal rád čokoládu? Dodáva nám energiu, alebo nám proste "obaľuje nervy". Čokoláda je tiež medicína. Starí Aztékovia a Mayovia si čokoládovým maslom potierali rany a popáleniny. Stredovekí lekári ňou znižovali horúčku a predpisovali ju osamelým ženám, aby už netúžili po mužoch. V 18.tom storočí sa predávala v lekárňach a slúžila na všetko možné. Určite to bolo prehnané, ale je dokázané, že čokoláda napríklad zabraňuje usadeninám v cievach.

Taktiež existuje čokoláda, z ktorej sa veľmi nepriberá. A nejde len o poctivú horkú čokoládu, ale tiež o čokoládu, v ktorej je ako prísada aj mango, pretože urýchľuje metabolizmus.

Švajčiari zasa majú známku, ktorá vonia po čokoláde.

Samotné slovo "čokoláda" má pôvod v aztéckej kultúre - vznikla z xocoatl (xococ-kyslé a atl - voda).

Čokoláda je vyrábaná zo zrniek tropického kakaového stromu Theobroma cacao.

7.júl je vyhlásený za Deň Čokolády. V tento deň v roku 1550 sa v európskych obchodoch objavila čokoláda dovezená od mexických indiánov.

Biela čokoláda ale technicky čokoláda NIE JE! Neobsahuje žiadnu kakaovú hmotu.


Polly



Zdroj: http://www.teraz.sk/historicky-kalendar/7-jul/svetjedla.sk/http://www.cokolada.cz/historie-cokolady/