pondelok, 4. septembra 2017

CHUDOBNÍ RYTIERI alá "náš" french toast

Chudobní rytieri, to je vlastne taký french toast na slovenský spôsob. Aj v našich kuchyniach má tento "chlebík nasladko" dlhú históriu, hoci verím, že každý ho má od svojej babičky podaný trošku iným spôsobom. U mojej mamy za detstva bol "chleba nasladko" vlastne naozaj krajec chleba namočený vo vode a pováľaný v kryštálovom cukre. Nuž... sladkosť nie podľa môjho gusta;). Ja občas na raňajky robievam Chudobných rytierov na nasledujúci spôsob.  

Suroviny ma cca 10 kúskov:
- 250g mäkkého tvarohu (mne osobne chutí viac "jemný hrudkavý" ako čisto "jemný")
- Citrón
- Cca 10 kúskov bieleho sendviča
- 250mml mlieka
- 1 vajce
- Práškový cukor
- Vanilínový cukor
- Olej
Postup:
Tvaroh si vymiešame podľa chuti s práškovým cukrom. Nastrúhame do neho kôru z jedného citróna a ten určite musí byť, pretože dodáva skrátka dokonalú chuť. Urobíme si klasické "lepeňáky", ale sendviče natrieme naozaj hrubou vrstvou tvarohovej nátierky. Rozšľahané vajce rozmiešame v mlieku. Necháme si na panvici rozpáliť olej, resp. dostatočné množstvo oleja na vyprážanie, a potom sendviče poriadne namočíme z oboch strán vo vajíčku s mliekom a vypražíme na oleji.
Hotové sendviče pocukrujeme vanilínom s práškovým cukrom. 
No a keď ste rovnako mlsní ako ja, pokojne si ešte na vrch kvapnite javorový sirup. Je to jedna báseň!

Tip: Ovocie, hrozienka, oriešky... do tvarohu môžete pridať čokoľvek, na čo máte práve chuť! 



Polly